Perenner

Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern för att sedan komma tillbaka till våren. Intresset för perenner är mycket stort och de används alltmer i såväl offentliga som privata planteringar. Perenner finns i många olika färger och former och det finns perenner för alla lägen. Generellt sett växer de flesta perenner bäst i väldränerade jordar eftersom de är känsliga mot vinterfukt. 

Härdighet hos perenner anges därför inte på samma sätt som för vedartade växter. T ex övervintrar många perenner mycket bättre långt norrut där de täcks av ett skyddande snötäcke än vad de gör i sydligare snöfattiga och regniga delar av landet. Vi på Plantskolan i Ängelholm odlar inte perenner själva men samarbetar med flera olika perennodlare för att kunna erbjuda bästa kvalitet i ett stort sortiment. Perenner säljs framförallt i standardstorlek med en krukvolym på 0,5 till 1 liter. Vissa sorter finns även att tillgå i solitärstorlek; 2,0, 3,5 och 5,0 liters kruka

Årets perenn 2019

Prydnadsgräs är en växtgrupp som allt fler upptäcker och det finns prydnadsgräs för alla lägen. Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande. Många pryds av sirliga strån med vackra ax och vippor på sensommaren och hösten.
Stora gräs passar allra bäst som solitärer medan lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten. 

Gräsen tillför liv och rörelse i planteringen och går även mycket bra att odla kruka vid entrén, på terrassen eller på balkongen. Tänk på att inte klippa ner prydnadsgräsen på hösten eftersom vatten då kan rinna ner i de ihåliga stjälkarna och medföra att rötterna ruttnar. Klipp ner först på våren när snön har försvunnit och marken torkat upp lite.

För att lyfta fram friska, härdiga, vackra och lättskötta perenner som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats, utses årligen Årets Perenn. Utnämningen görs av Perennagruppen som består av ett 15-tal företag som odlar perenner i Sverige, och bygger på gruppens samlade kunskap och erfarenhet.

Gör ett bra val – välj någon av Årets Perenn genom tiderna!

Purpurmejram är en torktålig växt som trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem. Purpurmejram ´Herrenhausen´ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

“Perenner finns i många olika färger och former och det finns perenner för alla lägen.”

Kontakta oss

© Copyright 2019 Plantskolan i Ängelholm